“Bersama-sama kita akan bangkit kembali dengan lebih kuat serta bergerak maju menuju terwujudnya ASEAN, a digitally connected community,” tegasnya.
Dalam Pertemuan Dewan Masyarakat Ekonomi ASEAN atau ASEAN Economic Community (AEC) Council Meeting itu, hadir pula secara virtual dari Jakarta Pusat, Menteri Koordiantor Bidang Perekonomian Airlangga Hartarto dan Menteri Perdagangan Muhammad Lutfi.
Hadir pula Ketua Dewan Masyarakat Ekonomi ASEAN 2021, Dato Seri Setia Awang Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah, Ketua Menteri Digital ASEAN 2021, Dato Zahidi Zainul Abidin; serta Sekretaris Jenderal Masyarakat Ekonomi ASEAN, Dato Lim Jock Hoi.
Pertemuan gabungan antara Dewan Masyarakat Ekonomi ASEAN dengan para Menteri bidang digital negara-negara anggota ASEAN ini bertujuan untuk bertukar pandangan terkait isu-isu digital di kawasan. Selain itu, pertemuan ini juga ditujukan untuk memperkuat sinergi serta kolaborasi antarnegara anggota demi mewujudkan transformasi digital yang strategis, inklusif, dan berkelanjutan di Kawasan Asia Tenggara.(bam/msb)
